84% van de Vlamingen wil een verbod op kooien voor legkippen

84% van de Vlamingen wil een verbod op kooien voor legkippen

GAIA informeert
02 oktober 2019

De Vlamingen hechten twee keer zoveel belang aan Dierenwelzijn als aan Ruimtelijke Ordening, Onroerend Erfgoed en Bestuurszaken. Dierenwelzijn is ook belangrijker dan Landbouw, Visserij en Platteland, Inburgering en Integratie, Cultuur, Jeugd en Media en Brussel en de Vlaamse rand. Dat blijkt uit een opiniepeiling van IPSOS, in opdracht van GAIA. De prioriteiten van GAIA voor de komende legislatuur genieten zeer veel steun. Zo vindt 92% van de Vlamingen dat er betere leefomstandigheden moeten komen voor vleeskippen en 90% wil de intensieve broodfok aan banden gelegd zien. 84% staat achter een verbod op kooisystemen voor leghennen. 76% wil dan weer een taks op het gebruik van proefdieren.

Hoe staat de Vlaming tegenover de prioritaire doelstellingen die GAIA vooropstelt voor de legislatuur 2019-2024? Dat onderzocht peilingsbureau IPSOS tussen eind juli en begin augustus. De conclusies weerspiegelen met andere woorden grotendeels de verwachtingen van de Vlaming met betrekking tot het beleid inzake dierenwelzijn voor de periode 2019-2024.

Welzijn van vleeskippen
Van alle prioriteiten die GAIA deze legislatuur naar voren schuift, scoort geen enkele lager dan 60% (kweekvlees stimuleren: 63%). Het leed van vleeskippen scoort het hoogst: maar liefst 92% van de respondenten wil betere leefomstandigheden voor die 300 miljoen dieren die elk jaar in België in erbarmelijke omstandigheden gehouden worden voor de vleesproductie.

Broodfok
De Vlamingen zijn ook bijzonder gevoelig voor het leed dat broodfokkers teweegbrengen: 9 op de 10 respondenten wil dat de intensieve broodfok van puppy’s en kittens aan banden gelegd wordt. Andere topper: 84% wil een verbod op de verkoop van bont.

Dierproeven
Een verbod op dierproeven voor huishoud- en schoonmaakproducten sluit met 85% de top 3 af. 83% antwoordt positief op de vraag of proeven op honden en katten moeten verboden worden. 81% wil concrete beleidsdoelstellingen zien die leiden tot minder proefdieren. 76% gaat akkoord met een taks op proefdierengebruik.

Vlaams regeerakkoord
Ook een aantal maatregelen, opgenomen in het Vlaams regeerakkoord, kunnen rekenen op een groot draagvlak. Zo wil 84% een verbod op kooien voor legkippen, 73% een kweekverbod en verbod op houden van dolfijnen in gevangenschap en 67% een verbod op kermispony’s.

Mainstream
Michel Vandenbosch: "Onze prioriteiten worden grotendeels gesteund door de meeste Vlamingen en kunnen niet langer als tweederangs onderwerpen worden beschouwd. Wat een kwarteeuw geleden nog als overdreven en te radicaal werd bestempeld, is nu mainstream geworden. Wij hopen van harte dat de parlementsleden, de Vlaamse regering en de nieuwe minister van Dierenwelzijn met de enquêteresultaten ernstig rekening zullen houden. ”

De enquête werd door IPSOS voor GAIA uitgevoerd in Vlaanderen van 19 juli tot 7 augustus 2019 bij 1.028 personen. Het gaat hier over een representatieve steekproef van de Belgische bevolking 18 jaar en ouder, wonend in het Vlaams Gewest. GAIA liet een gelijkaardige opiniepeiling uitvoeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.