7 op 10 Vlamingen wil de bevoegdheid dierenwelzijn niet bij landbouw

7 op 10 Vlamingen wil de bevoegdheid dierenwelzijn niet bij landbouw

GAIA informeert
21 februari 2014

Brussel, 21 februari 2014. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch voelt zich sterk gesteund door onafhankelijke opiniepeiling: "Meer dan 2/3 van de Vlamingen deelt ons standpunt dat een minister voor dierenwelzijn NIET tevens bevoegd mag zijn voor landbouw."

De Vlaming vindt dat de politiek onvoldoende aandacht besteedt aan het dierenwelzijn. Bijna 6 op de 10 Vlamingen is van mening dat geen enkele partij aandacht besteedt aan het dierenwelzijn en bijna 7 op de 10 ondervraagden antwoordt dat hij of zij zijn stemvoorkeur mee zou laten afhangen van de politieke visie op het dierenwelzijn, op voorwaarde dat de partij of kandidaat die zijn of haar stem krijgt een dierenwelzijnsvisie heeft. Dat blijkt uit een onafhankelijke representatieve bevraging bij 2157 Vlamingen, door het onderzoeksbureau De Cijferij.

Gepeild naar het belang dat gehecht wordt aan het welzijn van huis- en consumptiedieren, en op o.m. onverdoofd slachten, onverdoofd castreren van biggen en broodfok, volgt uit een gemiddelde score van 8 op 10 dat de Vlaming erg bekommerd is om het dierenwelzijn. Met een gemiddelde score van 9,3 op 10 zijn het de kiezers voor Groen die het grootst politieke gewicht willen toekennen aan dierenwelzijn. Vlaams Belang-kiezers scoren 8,8, op de voet gevolgd door kiezers van sp.a (8,3). Dan volgen N-VA-kiezers (7,6), het electoraat van Open VLD met 7,1 en op vrij aanzienlijke afstand als hekkensluiter CD&V (5,3).

Grootste tegenstanders van dierenwelzijn onder landbouw zijn de kiezers van Groen (86% contra). Het sterkst verdeeld over deze kwestie zijn de kiezers van Open VLD. 51 % van de Vlaamse liberale kiezer uit zich pro dierenwelzijn bij landbouw in de volgende Vlaamse regering, 49 % contra. 72% van de sp.a-kiezers is tegen, net als 7 op 10 Vlamingen die kiezen voor Vlaams Belang en de meerderheid van de N-VA- kiezers (56%). De CD&V-kiezer is de grootste voorstander van een ministerpost die de bevoegdheden landbouw en dierenwelzijn combineert. 79% is voor. 94 % van de landbouwers is pro.

"We voelen ons op basis van deze resultaten sterk gesteund in onze visie dat dierenwelzijn in de volgende Vlaamse regering zeker niet tot de bevoegdheid van de minister van landbouw mag behoren", benadrukt Michel Vandenbosch.

Vandenbosch leidt uit de resultaten van de bevraging verder af "dat de politici het belang dat de mensen hechten aan dierenwelzijn sterk onderschatten en er navenant, in tegenstelling tot wat de Vlaming wenst, dan ook veel te weinig aandacht aan schenken. De Vlaming wil net het omgekeerde, nl. dat dierenwelzijn beduidend meer gewicht in de politieke schaal moet krijgen. Politici die dat inzien en zich oprecht engageren met daden voor het dierenwelzijn, kunnen dan ook de Vlaming, die begaan is met het dierenwelzijn, overtuigen om voor hem of haar te stemmen."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.