GAIA-DAG 2019

GAIA-DAG 2019

Beste leden, beste sympathisanten, het is bijna G-day!

De GAIA-DAG wordt een absoluut niet-te-missen evenement voor alle GAIA-dierenvrienden, een must voor alle GAIA-familieleden!

  • Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Programma

13u – 14u: ontvangst, open bar

14u – 15.15u: DE GAIA-TIJDMACHINE

  • de prioriteiten 2019-2024
  • de uitdagingen 2020-2030
  • onze nieuwe minister van Dierenwelzijn

15.30 u – 16.30u: WORKSHOPS (zie hieronder voor een beschrijving)

16.45 u – 17.30u: MENS ZIJN VOOR DE DIEREN, MENS ZIJN MET DE DIEREN

  • uw mooiste reddingsverhaal
  • hommage aan een visionaire pionier
  • "Van iets tot iemand, van wreedheid naar waardigheid": GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch belicht de weg naar een betere toekomst voor de dieren

17.30 u – 18.30u: open bar

Inkom is gratis, inschrijven is verplicht

De inkom is gratis, maar het aantal deelnemers is beperkt. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via deze link.

Boeiende workshops

Kweekvlees: Kweekvlees: goed voor dieren en milieu?
Er zijn wereldwijd nu meer dan 40 startup bedrijven gekweekt rundvlees, varkensvlees, kip en vis klaar te stomen voor de markt. De beoogde maatschappelijke voordelen zijn verbeterde voedselzekerheid, verminderde milieubelasting en verbeterd dierenwelzijn ten opzichte van de traditionele veeteelt producten. De technologie om vlees te kweken is echter complex en er nog steeds veel ontwikkeling en verfijning nodig om deze te industrialiseren. Dat betekent dat het einddoel zijnde verminderde broeikasgas uitstoot en verminderd gebruik van dieren voor onze voeding afhangt van de efficientie die uiteindelijk met het kweken van vlees bereikt kan worden. Anticiperende life cycle analyses zijn uniform positief wat betreft een reductie in het gebruik van land en water door kweekvlees, maar de resultaten lopen uiteen wat betreft de benodigde energie. De lezing begint met het verduidelijken van de onderliggende technologie zodat de mogelijke voordelen maar ook de onzekerheid over het realiseren van die voordelen voldoende begrepen kunnen worden.

Het geheim van de gelukkige kat
Anneleen Bru, kattengedragtherapeut en auteur van de I love Happy Cats boeken onthult dé geheimen van een gelukkige kat. Hoe kunnen we met een paar simpele tips de omgeving optimaliseren, de relatie met onze kat versterken en op een liefdevolle en permanente manier ongewenste gedragingen verhelpen.

De zoo van de toekomst
Dierentuinen zonder dierenleed, wordt dat ooit werkelijkheid? Karel Allaerts, oprichter en directeur van Animal Sanctuary De Zonnegloed legt het verschil uit tussen dierentuinen en gespecialiseerde toevluchtsoorden waar mishandelde wilde dieren in nood definitief terecht kunnen. Waarom zijn wilde dieren beter af met veilige havens waar ze een tweede leven krijgen dan met dierentuinen? En José A. Fernandez, CEO van Nima World, toont u de weg naar de echt diervriendelijke zoo van de toekomst, waar dieren direct voor tekenen.

Consumenten in actie
Hoe belangrijk is uw stem als consument met een hart voor dieren? Hoe kunt u als (potentiële) klant, bedrijven en supermarkten aanzetten tot een diervriendelijk(er) aankoopbeleid. Waarom hechten bedrijven en supermarkten steeds meer belang aan het dierenwelzijn? Waarom vinden ze wat u als consument met een hart voor dieren denkt en schrijft zo belangrijk? Welke rol spelen de sociale media hierbij? Hoe zijn de dieren daarmee gebaat?

Deelnemen aan de wedstrijd "My favorite rescue story"

Dit jaar gaan we voor ‘My favorite rescue story’ of ‘Mijn favoriete reddingsverhaal’. Hebt u een dier gered en/of geadopteerd? Bezorg ons dan uw ontroerende verhaal en wie weet draait u binnenkort een dagje mee als dierenverzorger in Animal Sanctuary De Zonnegloed. Een unieke kans om mee te helpen met de verzorging van geredde bruine beren, berberapen, zebra’s, stokstaartjes en zilvervossen.

Uw verhaal versturen kan tot 27 september via e-mail naar info [at] gaia [dot] be. Bezorg ons zeker ook wat foto's wat foto’s van uw geredde beschermeling(en). Opgelet: deelnemen kan enkel als u ook aanwezig zal zijn op de GAIA-dag op 20 oktober in Gent!

Het wedstrijdreglement is te vinden via deze link.

Bereikbaarheid ICC

Gent ICC is centraal gelegen en ligt op 10min wandelafstand van het station Gent St. Pieters, vlakbij de op- en afritten van de E17 en de E40. Er zijn heel wat buslijnen die voor de deur van Gent ICC stoppen.

Met de wagen vanuit Antwerpen/Kortrijk (E17)
Rij via de afrit Gent-Centrum en neem de afrit Gent-Centrum. Nadien neemt u rechts de afrit “Alle richtingen”. Sorteer links voor en sla onder het viaduct aan de lichten naar links de St. Lievenslaan in. Aan de 2de verkeerslichten, dubbel kruispunt, volgt u links mee, rechting Oudenaarde. Rij voorbij het Museum voor Schone Kunsten (MSK) links en het S.M.A.K. rechts. Een 50-tal meter verder, vindt u aan de rechterkant Gent ICC International Convention Center.

Met de wagen vanuit Brussel/Oostende (E40)
Rij via de E40 richting Gent. In Zwijnaarde neemt u E17 richting Antwerpen. Rij via de afrit Gent-Centrum en neem de afrit Gent-Centrum. Nadien neemt u rechts de afrit “Alle richtingen”. Sorteer links voor en sla onder het viaduct aan de lichten naar links de St. Lievenslaan in. Aan de 2de verkeerslichten, dubbel kruispunt, volgt u links mee, rechting Oudenaarde. Rij voorbij het Museum voor Schone Kunsten (MSK) links en het S.M.A.K. rechts. Een 50-tal meter verder, vindt u aan de rechterkant Gent ICC International Convention Center.

Het ICC heeft een eigen ondergrondse (betalende) parking. Daarnaast bevinden er zich 2 grote publieke parkings in een straal van 500 m (Sint-Pietersplein en Sint-Pietersstation).