Steriliseer uw kat

Op dit moment is het in heel België verplicht om uw kat te laten steriliseren. De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van katten.

Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. “De natuur haar gang laten gaan”, dat betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen zorgt in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn vaak dramatisch.

De asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten niet langer aan. Elk jaar moeten er dan ook meer dan 10.000 katten noodgedwongen geëuthanaseerd worden, wegens een gebrek aan ruimte en adoptanten. Tragische statistieken, die geen rekening houden met alle niet gewenste dieren die koudweg gedumpt werden door hun baasjes.

Resultaten

Al meer dan 230 gemeenten hebben een sterilisatiebeleid voor zwerfkatten Al meer dan 230 gemeenten hebben een sterilisatiebeleid voor zwerfkatten
2010: actieplan voor de verplichte sterilisatie van huiskatten 2010: actieplan voor de verplichte sterilisatie van huiskatten
Kattenjacht is verboden sinds 2010 in Vlaanderen en vanaf 1 juli 2015 ook in Wallonië Kattenjacht is verboden sinds 2010 in Vlaanderen en vanaf 1 juli 2015 ook in Wallonië
Maart 2017: Verplichte sterilisatie van huiskatten in Wallonië Maart 2017: Verplichte sterilisatie van huiskatten in Wallonië
Januari 2018: Verplichte sterilisatie van huiskatten in Brussel Januari 2018: Verplichte sterilisatie van huiskatten in Brussel
2017: Vlaamse regering verplicht kattensterilisatie 2017: Vlaamse regering verplicht kattensterilisatie

Downloads

 • pdf

  Federaal actieplan voor de sterilisatie van katten, 2011-2016

  Download
 • pdf

  Advies van de Raad voor Dierenwelzijn - katten

  Download
 • pdf

  Problematiek van zwerfkatten en overpopulatie van katten in dierenasielen, rapport uit 2007

  Download
 • pptx

  87% van de Vlamingen wil dat de sterilisatie van huiskatten wettelijk verplicht wordt (enquête IPSOS, 2015)

  Download
 • pdf

  Een antwoord op 9 veelvoorkomende vragen

  Download
 • pdf

  Lijst gemeenten met zwerfkattenbeleid

  Download

Wetgeving over Dierenwelzijn

Meer informatie

1+1=6

Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. “De natuur haar gang laten gaan”, dat betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen zorgt in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn dramatisch.

Asielen: "Volzet"

De asielen vangen elk jaar tienduizenden katten en kittens op. Er zijn dus veel meer katten in ons land dan mensen die in hun gezelschap willen leven. Vaak zit er voor de asielen dan ook niets anders op dan de katten te laten inslapen.

Onfortuinlijk lot

Sommige katten worden op straat gedumpt en moeten op de één of andere manier zien te overleven. Dikwijls kan dat dankzij de steun van enkele toegewijde mensen die hen te eten geven. Zwerfkatten worden echter lang niet altijd met open armen ontvangen. Als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, breidt de populatie razendsnel uit. Vrijheid heeft dan ook een prijs voor de zwerfkatten: ze hebben honger, ze zijn vaak ziek en krijgen te maken met de vijandigheid van mensen. Ook het risico dat ze vergiftigd worden of betrokken raken bij een ongeval is erg groot. Bovendien raken zwerfkatten nog maar moeilijk gewoon aan mensen, zodat ze niet langer in aanmerking komen voor adoptie.

De harde cijfers

In 2013 werden 32.315 katten binnengebracht in 119 Belgische asielen. Meer dan een derde ervan (10.575 katten) moest noodgedwongen geëuthanaseerd worden. In het algemeen blijft het aantal katten dat gedumpt en geëuthanaseerd wordt, jaar op jaar stabiel. Hou er ook rekening mee dat deze cijfers geen rekening houden met dieren die buiten de muren van de asielen in uiteenlopende omstandigheden om het leven komen.

Diervriendelijk zwerfkattenbeleid

Meer dan 230 steden en gemeenten voeren al een sterilisatiebeleid voor zwerfkatten. Een financiële regeling of een contract tussen de gemeente en een non-profitorganisatie of een dierenarts formaliseert de procedure. Nadat ze gesteriliseerd zijn, worden de zwerfkatten vervolgens weer vrijgelaten op de plek waar ze vroeger leefden.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.